Δράση του ΣΟΨΥ στο ΣΔΕ Πάτρας

         Την Τετάρτη, 3 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε δράση του Συλλόγου για την ψυχική υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας στο σχολείο μας με θέμα : «Το στίγμα στην ψυχική υγεία. Διαχείριση άγχους και κατάθλιψης καθώς και τρόποι αυτό-φροντίδας και ευημερίας».

   Η δράση ενημέρωσης και ψυχοεκπαίδευσης  δομήθηκε πάνω στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1) Η πρώτη ενότητα αφορούσε στο στίγμα στην ψυχική υγεία, στα στερεότυπα και στον διαχωρισμό των ψυχικά ασθενών από την κοινότητα. Προτάθηκαν  τρόποι που βοηθούν στην ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων γύρω από την ψυχική υγεία, καθώς και στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον φόβο που μπορεί να προκύψει από  καταστάσεις που αφορούν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και ψυχικές ασθένειες.

2) Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στα συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης με στόχο την αποσαφήνιση των ορισμών και την ανάλυση των προειδοποιητικών ενδείξεων προκειμένου το άτομο να μπορεί να τα αναγνωρίσει στον εαυτό του ή/και στο περιβάλλον του και να λάβει σύντομα μέτρα αντιμετώπισης όπως προτείνονται.

3) Στην τρίτη ενότητα δόθηκε έμφαση στις τεχνικές διαχείρισης του στρες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αναφορά στις ψυχολογικές και σωματικές ενδείξεις που εμφανίζει το άτομο που βιώνει έντονο άγχος, καθώς και σε βοηθητικές πρακτικές διαχείρισης του άγχους.

4) Η τέταρτη ενότητα εστίασε στην αυτό-φροντίδα, στο πώς μπορούμε δηλαδή να φροντίσουμε την σωματική και την ψυχική μας ευεξία  σε μία απαιτητική περίοδο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.