Επίσκεψη του Σ.Δ.Ε. Πάτρας στη “Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς”

Την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Πάτρας επισκεφθήκαμε τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» (Κορίνθου 241). Είναι ο φορέας που διαχειρίζεται την οικία του Ποιητή στην Πάτρα και υποστηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις που συνδέονται με αυτήν. Υλοποιεί το όραμα του Αθανάσιου Στεφανόπουλου, ο οποίος αγόρασε το οίκημα και με τη συνεργασία άξιων και ευαίσθητων ανθρώπων, αναστήλωσε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής  Κωστής Παλαμάς το 1859 και του έδωσε μια δεύτερη ζωή.  

Η τραυματική παιδική ηλικία του Παλαμά (σε ηλικία 7,5 ετών χάνει και τους δύο γονείς του σε διάστημα 40 ημερών) επηρέασε βαθύτατα τον χαρακτήρα της ποίησής του. Ήταν η αρχή του λυρισμού και του ρομαντισμού που διακατέχουν το έργο του.

Τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν ήταν μοναδικά: δέος, συγκίνηση, θαυμασμός… Τι να πει κανείς για αυτόν τον τιτάνα των γραμμάτων; Φαινόμαστε όλοι τόσο μικροί και ασήμαντοι απέναντί του! Είναι πραγματικά κρίμα οι περισσότεροι Πατρινοί να μην έχουν επισκεφθεί ούτε μία φορά το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε αυτή η μεγάλη μορφή!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ίδιο σπίτι γεννήθηκε άλλη μια σπουδαία προσωπικότητα: η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο (1856-1927), της οποίας ο πατέρας είχε καταφύγει ως πολιτικός πρόσφυγας στην Πάτρα το 1848. Ήταν κόρη του Ιταλού Φραντζέσκο Σαβάριο Σεράο και της Ελληνίδας Παυλίνας Βορέλλη. Ο κ. Νίκος Μπακρόζης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την ξενάγησή του. Τον ευχαριστούμε θερμά!