Εξόρμηση στη Στροφυλιά του παραρτήματος Βάρδας του ΣΔΕ Πάτρας

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 , σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Σχεδίου Δράσης και του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού,  το παράρτημα του ΣΔΕ Πάτρας με υπεύθυνους εκπαιδευτές την κ. Τζιάβα και τον κ. Χαρίτο υλοποίησε με τους εκπαιδευόμενους Α’ και Β’ κύκλου  την πρώτη εξόρμηση στο πεδίο του Εθνικού Πάρκου Στροφιλιάς-Κοτυχίου.

Με χαρά και ενθουσιασμό  εκπαιδευόμενοι (μερικοί μαζί με τα παιδιά τους) και εκπαιδευτές συγκεντρώθηκαν στον οικισμό Λάππα με ίδια μέσα και κινήθηκαν όλοι μαζί στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου. Ακολούθησαν οργανωμένες δραστηριότητες από τους εκπαιδευτές στην περιοχή της λίμνης-έλους Λάμιας και Προκόπου:  πεζοπορική διαδρομή , αναγνώριση χλωρίδας και ορνιθοπανίδας , μικρό φωτογραφικό εργαστήριο.

Ομολογουμένως ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη εξόρμηση που μας γέμισε με εικόνες, μυρωδιές και ακούσματα της φύσης. Ακόμα και οι εκπαιδευόμενοι που κατοικούν στη γύρω περιοχή ένιωσαν , όπως εύστοχα το διατύπωσαν , απίστευτη γαλήνη από την επαφή με τη φύση και  την ησυχία, που μας επέτρεψε να αφουγκραζόμαστε διακριτικά τις «συνομιλίες» πουλιών, βατράχων κλπ μακριά από την ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πεζοπορική διαδρομή που είχε οργανωθεί ήταν μικρή, ωστόσο λόγω του ενθουσιασμού ακόμα και των παιδιών που συμμετείχαν ανασχεδιάστηκε επιτόπου αρκετά μεγαλύτερη και στο κομμάτι που επέτρεπαν τα νερά και οι λάσπες της Λάμιας  και η πλευρά του Προκόπου. Δυστυχώς, η ώρα πέρασε πολύ γρήγορα – χωρίς ούτε ένα μικρό διάλειμμα στο κιόσκι από απαίτηση όλων ! – οπότε ομόθυμα συμφωνήσαμε σύντομα να ακολουθήσουν και οι επόμενες εξορμήσεις στο πεδίο με τα επιπλέον φύλλα εργασίας και τις πεζοπορικές διαδρομές στις Αμμοθίνες και τα Μαύρα Βουνά.

Συλλέξαμε πολλές πληροφορίες από το πεδίο για τις παρουσιάσεις μας , φωτογραφίες, βίντεο,  συζητήσαμε , περπατήσαμε  και κυρίως  απολαύσαμε την εσπερινή μυσταγωγία της φύσης.

Και στα επόμενα !