Καθαρισμός ακτών από απορρίμματα στην παραλία Μπρινιά.

Θεματικός Άξονας : Προστασία του περιβάλλοντος

Στις 19 Μαΐου 2022, ημέρα Πέμπτη, το Παράρτημα Βάρδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Πάτρας που εδρεύει στον οικισμό της Βάρδας, πραγματοποίησε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, μια συντονισμένη δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση, τόσο των εκπαιδευόμενων του Α και Β κύκλου, αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας για καθαρές θάλασσες και ακτές.

Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά το Παράρτημα Βάρδας του ΣΔΕ Πάτρας οργάνωσε μια υποτυπώδη εκστρατεία για τον καθαρισμό από στερεά απορρίμματα σε έκταση περίπου ενός χιλιομέτρου ακτής στην παράκτια περιοχή του Μπρινιά. Οι εκπαιδευτικοί παρείχαν στους συμμετέχοντες έντυπο ενημερωτικό υλικό και το ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων το οποίο κλήθηκαν να επιστρέψουν συμπληρωμένο. Η επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται προσφέρει χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων και δημοσιοποιείται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη της ρύπανσης από απορρίμματα. Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές έχει αξία καθώς παρουσιάζει μια εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας μας μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών.

Μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στον καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής κατάφεραν να συλλέξουν περίπου 100 kg στερεών απορριμμάτων, τα οποία ύστερα από τον διαχωρισμό τους, ανάλογα με το υλικό τους, διατέθηκαν στους αντίστοιχους κατάλληλους κάδους απορριμμάτων.

Από τα 1.067 τεμάχια απορριμμάτων που συνέλλεξαν οι εκπαιδευόμενοι καθώς και οι εθελοντές που συμμετείχαν στην δράση στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται τα 10 πολυπληθέστερα :

ΕίδοςΤεμάχια
Αποτσίγαρα86
Καλαμάκια43
Πλαστικά Μπουκάλια116
Καπάκια73
Αλουμινένια κουτία84
Πλαστικά ποτήρια και πιάτα115
Κομμάτια Φελιζόλ183
Κομμάτια Χαρτιού94
Συσκευασίες Τροφίμων108
Λοιπά Απορρίμματα165

Η ανάλυση των «ευρημάτων» εμπεριείχε εκπλήξεις, καθώς για πρώτη φορά τα αποτσίγαρα δεν βρίσκονται στην κορυφή των πολυπληθέστερων απορριμμάτων και τη θέση τους πήραν τα θρυμματισμένα κομμάτια φελιζόλ. Η πρώτη δεκάδα κυριαρχείται από την παρουσία των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής καθώς και αλιευτικής δραστηριότητας στην παράκτια ζώνη, έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον και σταδιακά διασπώνται σε μικροπλαστικά που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Παρακάτω παραθέτουμε  φωτογραφικό υλικό από τη δράση.